Je to skvělé, celkem dietní doplnění jídelníčku. Jíme ho s manželem ke všemu, k masu, ke svačině, k právě upečeným houskám, k večeři.. jen ty naše kotrmelíny ještě kouzlu tohoto salátku nepodlehly, ale to se člověk nemůže divit, když je jim 4,5 a 2,5 :D..
Tak jdem na to...A ještě pro upřesnění, v tomto receptu nejde vůbec o množství, spíš o ingredience a vaši chuť. Uvádím čísla z dnešního dne, ale jinak je tento salát vždy od oka;)
Coleslaw pro hladolety
550 g červeného zelí (může být i bílé)
200 g mrkve
180 g celeru
2 velké špetky soli
2 lžíce citronové šťávy
asi 45 g majonézy
asi 150 g zakysané smetany (či jogurtu při dietnější variantě)
Postup
1. Nakrouhám zelí na tenké proužky. Mrkev nastouhám na hrubém struhadle a celer na jemném a vše promíchám. Můžete použít i V-kráječ, ale já nemám ráda, že je z něj tolik odpadu-nerada plýtvám.
2. Přidám majonézu, zakysanou smetanu, šťávu z citronu, pepř a sůl a opět promíchám. Teď je důležité salát ochutnat a dochutit dle vlastní chuti (můžete použít i cukr, či agávový sirup, máte-li radši sladší chuť), je-li salát přesolený nezbývá než dokrouhat kus zelí a nastrouhat další zeleninu ;).
3. A nechám odležet minimálně do druhého dne, aby sůl prostoupila zeleninou. A pak už jen chytíme vidličky a cpeme se ;)
Tip: do salátu občas přidávám i pórek nebo šalotku. Kamarádka dává sladkou kukuřici a šunku.
Dělávám podobný z kysaného červeného zelí, ale z toho čerstvého bude určitě lepší! To zkusím :)
OdpovědětVymazat