středa 25. listopadu 2015

Trdlovati s Trdelníkem

Zbyl mi kousek droždí po houskách a děti vyžadují buchtu. Co upéct jiného než vynikající trdelník. Na internetu je plno receptů, ale tento mám ověřený a dám za něj ruku do ohně :D
Normálně tolik kynutých záležitostí v jednom týdnu nevytvořím, ale co není může být a tak je už trdelník v troubě a vůně pečených vlašských ořechů a skořice prostupuje baráčkem a já se nemůžu dočkat až se tu všichni sejdeme, s manželem si dáme kávu a holky dostanou čajík a všichni hromadně se zakousneme do slastné buchty. Naprosto přesně vidím, co se stane pak, holky s talířkama v ruce mě budou pronásledovat po celém baráku a "žebrat" další kousek :)))) ... "mamí já ci eště", no copak se to dá odmítnout? 
Tahle buchta okouzlí každého, kdo jí u nás ochutná (bodejď by ne.. je tu snad někdo, kdo nemá rád trdelníky na vánočních trzích?;)). Klame vzezřením, protože vypadá složitě, ale je to naopak. Vylezte ze svých komfortních zón a pusťte se do kynutého těsta ;)
Dobrou chuť!


Trdelník


300 g hladké mouky
1/4 kostky droždí (cca 12g)
200 ml mléka
2 lžíce cukru
1 žloutek
špetka soli (rovná se asi půlce kávové lžičky)
30 g rozpuštěného másla či oleje

2 ks skořicový cukr
moučka cukr (pokud má někdo raději sladší buchty tak přidejte moučka cukr k ořechům)
kus másla
3 hrsti mletých vlašských ořechů





Postup


1. Připravíme si kvásek - rozdrobím droždí do misky, nasypu na něj 2 lžíce cukru krupice a promnu tak, že vznikne tekutá kašička. Pak zaleju částí vlažného mléka (asi 100ml) a promíchám. Dám vzejít do teplé trouby (asi 50stupňové).

2. Do mísy prosiju hladkou mouku, přidám sůl, žloutek, zbytek vlažného mléka a rozpuštěné máslo a dám do hnětače (ale dá se i ručně). Jak mám hotový kvásek, tak ho přidám k těstu a hnětu až je hladké, vláčné a nelepí se na stěnu mísy. Těsto pak dám asi na hodinu kynout do už teplé trouby.

3. Když je těsto nakynuté, dám si ho na pracovní plochu a vyválím placku tlustou asi půl centimetru, tak aby se při zabalení netrhala. Pomažu rozehřátým máslem, posypu skořicovým cukrem a rozemletými ořechy. Vše zabalím v lívanec. 
Lívanec rozkrojím podélně napůl a zapletu jako copánek ze 2 částí a stočím dokola.

4. Dám stočený trdelník na plech a ještě minimálně 30 minut nechám kynout. Pak peču v troubě na 170 stupňů asi 35 minut - dozlatova. Záleží jak vám peče trouba a jak moc zlatavý ho chcete mít.

5. Po vyndání z trouby ještě pomažu rozehřátým máslem pro pěknou kůrku a pocukruji, nechám vychladnout - pokud se do něj nepustí někdo dřív;)

Tip: Trdelník dělám s různýma náplněma - s mákem je asi má nejoblíbenější. Místo másla potřu sádlem a posypu mletým mákem s cukrem. Nebo s kakaem - místo ořechů posypu holandským kakaem a moučka cukrem. Dají se použít povidla, tvaroh, skořice a rozinky, strouhaná jablíčka, kokos....

Žádné komentáře:

Okomentovat